'You have to understand, no one puts their children in a boat, unless the water feels saver than the land.'

Warsan Shire, Brits-Somalische dichter

Blijven, vertrekken of aankomen?  Jappenkampen. Rijsttafel. Dubbelbloed. Moeite met emoties. Zwijgen. Bescheidenheid. Ik ben grootgebracht in een gezin waarvan beide ouders kinderen zijn met een koloniale geschiedenis en geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Indië. Beiden zijn geïnterneerd geweest door Japanse overheersers en aansluitend verjaagd door Indonesische vrijheid strijders en daar helaas trauma aan hebben overgehouden. Ik deel dit met jullie omdat dit ook mijn eigen jeugd en leven enorm heeft beïnvloed. Toen ik, in mijn eigen levens zoektocht, erachter kwam welke impact mijn ouders verleden op mijn eigen leven had, ben ik daar bewust mee aan de slag gegaan. Dat is een enorm verrijkend ontwikkel-pad geworden tot vandaag de dag. Opgroeien in een getraumatiseerd gezin laat z’n sporen na en het pad van heling gaat met vallen en opstaan maar ik put er ook veel kracht uit en ervaar het als een onuitputtelijke leerbron.